.

Friday, April 15, 2011

Večiti neće strane sudije!

Inicijativa Tomislava Karadžića da derbi 23. aprila sude stranci bez podrške„Velika se prašina digla posle utakmice Spartak-Partizan, u kojoj je gost pobedio, a domaćin se žalio na arbitražu Milorada Mažića.

„FSS će predložiti Zajednici superligaša da na predstojećem večitom derbiju pravdu dele stranci“, rekao je predsednik srpske kuće fudbala Tomislav Karadžić i izazvao još veću buru!
Inicijativu predsednika FSS-a pozitivno su ocenili navijači Crvene zvezde i Partizana, dok u klubovima ni sami ne znaju da li je to dobro ili loše.
Albert Nađ, koordinator za sportska pitanja u Partizanu, kaže da nema ništa protiv odluke da derbi sude strane sudije.

- Neka sude stranci, ako ljudi iz Fudbalskog saveza Srbije misle da tako treba da bude. Samo, neka onda dovedu strance da dele pravdu tokom celog prvenstva, od početka do kraja, a ne samo za večiti derbi. Mislim da se bespotrebno diže tenzija ovakvim odlukama, naše sudije su kadre da odrade taj posao kako treba, ali što se nas tiče, svejedno nam je. Prihvatićemo svaku odluku, bez pogovora - rekao je Albert Nađ.
Predsednik Crvene zvezde i njegovi najbliži saradnici juče se nisu javljali na telefon, a klupski stav na inicijativu Tomislava Karadžića da predstojeći derbi sude stranci nije mogao da iznese ni portparol Marko Nikolovski.
- Nemamo komentar - bilo je sve što je rekao Nikolovski.


Sudijska komisija FSS: Nije pošteno prema našim sudijama!
Bogoljub Stepanović, prvi čovek Sudijske komisije FSS-a, kaže da mu nije jasno kako Zvezda i Partizan sada odjednom imaju primedbe na suđenje naših arbitara, koji su im odgovarali pred polufinale Kupa.
- Ako je pravilima o takmičenju i statutom FSS-a predviđeno da stranci sude derbi, onda ćemo se mi u komisiji pomiriti s tim. Nisu se večiti rivali ranije žalili na suđenje, već su sada stvorili bespotrebnu tenziju - istakao je Stepanović za „Alo!“.
Bogoljub otkriva zašto će uvek stati iza momaka koje delegira organ čijim radom rukovodi.
- UEFA je naše sudije, ljude koji dele pravdu za najmanje honorare u Evropi, svrstala na listu perspektivnih arbitara iz 26 zemalja i znam da nijedan od naših najboljih sudija ne čini greške namerno kako bi oštetio neki srpski klub. Nikada kao vrhovni sudijski organ nismo tolerisali greške, a znamo da je i FSS u proteklom periodu bezrezervno podržavao sve naše napore - podsetio je Stepanović.
I za kraj, iskusni čelnik poručuje Zvezdi i Partizanu da ko radi taj i greši.
- Simptomatično je da ti klubovi napadaju sudije kada pogreše, a da se ne osvrnu na činjenicu da i njihovi igrači prave greške i poklanjaju rivalima golove. Posle toga, po nekom automatizmu, za sve su im krive sudije - zaključio je Bogoljub Stepanović, predsednik Sudijske komisije FSS-a.

Za sada nije definisano po kojem osnovu bi strane sudije mogle da sude predstojeći večiti derbi! Prema pravilniku o takmičenjima, sudije Jelen Superlige određuje Sudijska komisija FSS-a, a da bismo, poput Bugara, mogli da angažujemo arbitre iz inostranstva, potrebno je da se usaglase sve četiri zainteresovane strane - FSS, Sudijska komisija, Crvena zvezda i Partizan. Ako samo jedan od pomenutih faktora ne bude to hteo, eto problema.

Odlična ideja 40%
Neka sude samo derbi kako bi se smirile strasti 17%
Nisu samo sudije problem 31%
Apsolutno sam protiv 12%

Miodrag Mažić, sudija meča Spartak-Partizan, dobio je prelaznu ocenu od kontrolora suđenja te utakmice, saznaje „Alo!“. Arbitar iz Novog Sada je pozvan i da sudi na Evropskom prvenstvu za mlade reprezentacije u Danskoj. Ipak, u Zvezdi je i dalje nepoželjan!
- Verujemo da će fudbalski organi voditi računa o regularnosti šampionata i žao nam je što smo još jednom dobili potvrdu da smo potpuno u pravu kada ne želimo da nam Mažić deli pravdu - rekao je Marko Nikolovski, portparol Crvene zvezde.

1. Viktor Kasai
(Mađarska)

Kasai je najcenjeniji arbitar koji dolazi iz zemalja koje su u našem okruženju. Nikada nije sudio srpskim klubovima, ali je bio učesnik i Svetskog prvenstva u Južnoj Africi, a i redovan je na mečevima Lige šampiona.
2. Damir Skomnina
(Slovenija)

Pripada takozvanoj elitnoj grupi sudija po ocenama FIFA i najbolji je arbitar sa prostora bivše Jugoslavije. Nikada nije sudio ni Zvezdi ni Partizanu u internacionalnim mečevima.

3. Aleksandar Tudor
(Rumunija)

Klasa ispod Mađara i Slovenca, takođe nema nikakvih iskustava sa deljenjem pravde nekim našim klubovima. Redovno sudi Ligu Evrope, kao i kvalifikacije za Ligu šampiona.
4. Darko Ceferin
(Slovenija)

Slovenačka škola suđenja očigledno daje dobre učenike, a potvrda toga je i Darko Ceferin. Ne spada u najvišu klasu evropskih arbitara, ali je takođe redovan u završnici Lige Evrope, a dobija priliku i u kvalifikacijama za LŠ.


No comments:

Post a Comment