.

Friday, April 22, 2011

PETARDIRATI ZMAJČEKE!

Cetvorostruki uzastopni pobednik NLB lige Partizan branice veceras u prepunoj hali „Stožice“ (20.45, TV Arena1) šampionski prsten protiv domacina F4 Olimpije, tima koji je naoštren da konacno sruši crno-bele!

Najbolji srpski klub je podbacio u polufinalu, jedva je savladao Buducnost, ali je taj duel prošlost i sva pažnja je sada usmerena na okršaj sa „zmajcekima“.
- Najvažnije je da se ne osvrcemo na prethodnu utakmicu iako je cinjenica da smo odigrali loše protiv Podgoricana. Ocekuje nas težak i neizvestan mec i nadam se da ce ovaj put biti druga prica. U stvari i hoce, jer je u pitanju finale u kome kao šampioni moramo da idemo na pobedu - porucuje centar crno-belih Raško Katic.
- Da li vas plaši atmosfera u „Stožicama“?

- Naravno da je uvek bolje igrati pred svojim navijacima, ali šta je - tu je. Ipak, lepo je što ce hala biti puna i što ce nas sacekati veliki rival - tim Olimpije, koji za nas nije nepoznanica. I mi i oni znamo šta možemo da ocekujemo, a verujem i da ce trenutak inspiracije odluciti pobednika - istice Katic.
- Junak prošlogodišnjeg finala u Zagrebu Dušan Kecman zna da je Olimpija neugodan rival, pogotovo na domacem terenu.
- Dobro se poznajemo, igrali smo dve utakmice u regularnom delu sezone, a jednu smo cak izgubili iako smo vodili 16 razlike. Ipak, to ništa ne znaci. Predstojeci mec bice potpuno druga prica jer je u pitanju finale - prepuna hala i utakmica koju ce odluciti trenutak nadahnuca - smatra Kecman.
- Sjajni bek Partizana je svestan da ce crno-belima biti teško da odbrane krunu u Ljubljani, ali kaže da nece ustuknuti.
- Svakako da je vecerašnje finale veliki izazov za nas. Svake godine nam je sve teže i teže, rivali su sve više motivisani i hoce da se domognu trofeja, da nas svrgnu s prestola. Ipak, necemo se predati, u finalu pobeduje jaka odbrana - zakljucuje Dušan Kecman.

Džo Dumars na završnom turniru u Ljubljani

Jedan od brojnih VIP gostiju na F4 u Ljubljani je i nekadašnji košarkaš Detroit Pistonsa Džo Dumars. Legendarni plejmejker pomno je pratio svaki potez tokom polufinalnih meceva, a na pitanje da li je u prestonici Slovenije zbog biznisa ili zadovoljstva, popularni Džoe Do imao je spreman odgovor:
- Ovde sam da bih uživao u mom poslu!
- Da li ste došli da gledate nekog igraca posebno? Možda Jana Veselog, koji ce biti jedna od zvezda predstojeceg drafta?
- Ne! I sami znate da o imenima ne smem da govorim zbog prirode posla kojim se bavim, tako da cu vam samo reci da sam došao da uživam u basketu. Ono što primecujem je da se na ovom turniru igra zaista jaka odbrana i da su svi timovi u celini vrlo snažni.
- Iako je bilo davno, moramo da vas pitamo zašto se Darko Milicic nije snašao svojevremeno u Detroit Pistonsima?
- On je veoma talentovan košarkaš, ali se potrefilo da nije imao srece. Došao je u Detroit tada sa samo 18 godina, a mi smo imali sjajan tim i nije bilo prilike da dobije šansu koju zaslužuje. Ali eto, sada igra dobro u Minesoti, možda ce pokazati pun potencijal.
- Kako vam se cine igre Nenada Krstica u dresu Bostona? Imate prilike cesto da ga pratite, kao i NBA plej-of?
- Nenad igra solidno i zaista je važan deo ekipe Bostona. Kada je rec o NBA plej-ofu, ocekujem uzbudljive utakmice i zaista nisam siguran ko bi mogao da bude šampion. Bice neizvesno - zakljucio je Džo Dumars.

Iako o tome niko u taboru Partizana ne želi da komentariše, Ljubljanom vec provejava mišljenje da ce Olimpija sigurno osvojiti pehar, što zbog paklene atmosfere u hali „Stožice“ (10.000 gledalaca), što zbog sudijske „kuhinje“ koja im je, mora se priznati, dosta pomogla u polufinalnom mecu s Krkom.

Stigao je i Duško Vujoševic na F4 u Ljubljanu, ali ne kao trener, kao što smo navikli, vec kao posmatrac. Bodrice Partizan sutra u „Stožicama“, ali kaže da crno-belima nece biti lako, jer Olimpija ima solidnu ekipu i veliku pomoc publike.
- Dao bih blagu prednost Partizanu, ali ovo nije domaci teren i atmosfera u hali je jako vruca. Razlika je u nijansama, a tu je i opterecenje koje donose ovakvi važni mecevi - upozorava Vujoševic.
- Kako je gledati crno-bele, a ne predvoditi ih sa klupe?
- Drago mi je što sam ovde jer smatram da sam radom u proteklim godinama u mnogome doprineo razvoju NLB lige. Takode, ovde sam kao gost lige, a ne Partizana, iako cu bodriti moj doskorašnji klub - otkriva Vujoševic.
- Kao uvek, Vujoševic je bio kratak i jasan kada je rec o cinjenici da cak trojica njegovih ucenika predvode timove na F4 NLB lige.
- To je lepo!

Jedan od glavnih aduta trenera Jurija Zdovca bice iskusni plejmejker Vlado Ilijevski, koji ce predvoditi „zmajceke“ protiv Partizana, u cijem je dresu nastupao krajem devedesetih godina.
- Vec sam osvajao Jadransku ligu na samom pocetku ovog takmicenja 2002. godine, onda kada nije bilo srpskih klubova, tako da mi je vecerašnje finale veliki izazov. Za razliku od ostalih saigraca, mogu da se pohvalim tim uspehom, a imam motiva da veceras opet osvojim regionalno takmicenje - porucio je Ilijevski.

Bivši igrac Partizana Jaka Klobucar, koji je na polovini sezone napustio crno-bele i vratio se u Olimpiju, zbog pravila NLB-a nema pravo igranja na završnom turniru.
- Jeste, malo mi je krivo što nisam na terenu. Ove sezone je baš izjednaceno, ne zna se ko ce da pobedi, ali voleo bih da to bude Olimpija - rekao je Klobucar.

- Bice ovo velika utakmica. Moramo da igramo bolje nego protiv Krke. Partizan je odlican tim, pogotovo u ofanzivnom skoku. Verujem da cemo imati veliku podršku publike - rekao je Jurij Zdovc, trener Olimpije.


No comments:

Post a Comment